מעדיעוויקי שמועס:Gadget-Checkty

פון המכלול
ווערסיע פון 04:04, 26 יולי 2023 דורך תנא קמא (שמועס | ביישטייערונגען) (החלפת טקסט – "אנגלית" ב־"ענגליש")
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כפתור בדיקה.png

אפשרות זו מוסיפה מתחת לתיבת העריכה, בין הכפתורים "תצוגה מקדימה" ו"הצגת שינויים", כפתור חדש בשם "בדיקה". לחיצה על כפתור זה מבצעת מספר פעולות:

  • החלפות - ביצוע ההחלפות טקסט טכניות והחלפות של "בוט החלפות" על הטקסט בתיבת העריכה. פעולה זו משנה ישירות את הטקסט עצמו. ההחלפות הללו מכבדות את התבנית {{ללא בוט}} כאשר עורכים את הערך המלא (ולא פסקה).
  • זיהוי טעויות נפוצות - בדיקת הטקסט כנגד רשימת כללים, והתרעה על שגיאות נפוצות, ובמידת האפשר הצעת תחליף. פעולה זו לא משנה את הטקסט.
  • תיקון פירושונים - התרעה על קישורים לדפי פירושונים, וסיוע בתיקונם.
  • תיקונים טכניים - התרעה על קישורים פנימיים כפולים ופרמטרים ריקים, וסיוע בהסרתם לפי בחירת המשתמש.
  • תמונות - התרעה על חוסר בתמונות או על הימצאות תמונות ב"שימוש הוגן", וסיוע במציאת תמונות חופשיות מתאימות לערך.

לאחר לחיצה על "בדיקה", נוסף אזור מתחת לשורת הכפתורים, עם מידע על ממצאי הגאדג'ט:

תוצאות בדיקה.png

ארגון הערך

צ'קטי כולל בדיקות שמסייעות בארגון הערכים בהמתאם למוסכמות במכלול. קראו עוד על עיצוב דפים בהמכלול:בלעטער-אויסשטעל אנווייזונגען.

  • סדר פרקים - פרקים נפוצים יופיעו בתחתית הערך על פי אחיד המסייע לקוראים למצוא פרקים חשובים "ראו גם", "לקריאה נוספת", "דרויסנדע לינקס", "רעפערענצן".
  • רעפערענצן - צ'קטי מאפשר לעצב רעפערענצן בצורה אחידה:
    • אחידות במיקום רעפערענצן - במקרה שחלק מהערות השוליים מופיעות אחרי סימן פיסוק, וחלקן לפני הסימן, מציע צ'קטי לבחירת העורך את העיצוב המועדף, ומאפשר לעורך לבחור לתקן בהתאם את כל הערות השוליים.
    • איחוד רעפערענצן - במקרה שהערת שוליים מופיעה מספר פעמים בערך מציע צ'קטי להגדיר מזהה ("שם") למופע הראשון ולהפוך את יתר המופעים לשימושים במזהה. בצורה זו ברור יותר שמספר רעפערענצן מתייחסות למקור זהה.
    • כיווניות רעפערענצן - הצעות לתיקוני כיווניות לרעפערענצן, כך שהערות בענגליש יופיעו משמאל לימין.
    • אזהרה על רעפערענצן "שם" (ראו עוד בהמכלול:רעפערענצן#רעפערענצן מסוג "שם" או "Ibid")
  • גלריות תמונות - כאשר משולבת בערך גלריה ארוכה במיוחד, צ'קטי ממליץ לצמצמה ולהעבירה לוויקישיתוף.
  • קטגוריות
    • מיון רגיל - מציע להוסיף מיון רגיל לקטגוריות. ראו עוד על כך בהמכלול:קטגוריות#סדר המיון של הערך בקאטעגאריע.
    • סדר קטגוריות - בערכים שבהן סדר הקטגוריות שרירותי, ניתן למיין את הקטגוריות על פי מוסכמה של סדר אלפביתי, כאשר קטגוריות לידה ופטירה מופיעות אחרונות.

החלפות ותיקוני פורמט

ההחלפות מבוצעות באופן אוטומטי:

ההחלפות הללו מכבדות את התבנית {{ללא בוט}} אם קיימת כזו בערך. היות שצ'קטי מכיר רק את מה שנמצא כרגע בחלון העריכה, וייתכן מצב שבו אתם עורכים פסקה אחת, והתבנית {{ללא בוט}} נמצאת בפסקה אחרת, צ'קטי מבצע את ההחלפות האלו רק בעריכת הדף כולו, ומוותר עליהן בעריכת פסקה. החלפות אלו תופענה בתקציר העריכה. תמיד לאחר הרצת הבדיקה, יש לבצע "הצגת שינויים" כדי לוודא שהגאדג'ט לא ביצע החלפות לא רצויות.

תיקוני פורמט מוצעים:

  • שימוש בקו מפריד - החלפה של מינוס (-) בקו מפריד (–), בצורה זו יופיעו מספרים מימין לשמאל בהתאם לסדר הכתיבה הנהוג בעברית. יש לבדוק שההקשר נכון (למשל לא להחליף תוצאה של משחק ספורט)
  • מיזוג הפניות לערך מורחב - כאשר מפנים לכמה ערכים מורחבים נהוג להשתמש בתבנית אחת של מוסטער:ערך מורחב ולהשתמש בפרמטר "ערכים" לציון הערכים הרלוונטיים.
ראו גם: הוספה/הסרה של החלפה

זיהוי בעיות לשוניות

  • זיהוי ביטויים בעיתיים - הגאדג'ט מזהה מספר ביטויים בעייתיים, כפי שמוגדר בוהמכלול:בדיקה אוטומטית (שנבנה בהסתמך על המכלול:לשון), ורושם את רשימת הביטוים הבעייתיים שנמצאו בערך. משמאל לכל ביטוי בעייתי מופיעה קישורית "חיפוש" שלחיצה עליה מוצאת את הביטוי המתאים בתיבת העריכה. כאשר אותו ביטוי בעייתי מופיע מספר פעמים בערך, לחיצה חוזרת על קישורית "חיפוש" תוביל למופע הבא של הביטוי וכן הלאה.
  • בדיקת התאמה במין - צ'קטי יודע לאתר אוטומטית טעויות לשוניות של אי-התאמה במין, כגון "שתי שקל", "שלושה בחורות" ו"חמשת הספינות", להפנות את העורך למיקום המתאים של הבעיה בערך, ולהציע תיקון מתאים. את התיקון יש לעשות ידנית לאחר שמוודאים שהצעת התיקון נכונה.
ראו גם: הוספה/הסרה של ביטוי

תמונות

צ'קטי כולל מספר בדיקות לטיפול בעניינים נפוצים הקשורים בתמונות ובשילובן בערך:

Gadget-Chekty-4.png
  • ויקישיתוף - אם אין בערך קישור לוויקישיתוף, ויש בו קישור לוויקינתונים שמקושר בעצמו לוויקישיתוף, צ'קטי מציע להוסיף קישור לוויקישיתוף.
    כל שנשאר לכם לעשות הוא למקם את הסמן במקום בו אתם רוצים להוסיף את הקישור "ויקישיתוף בשורה" (בדרך כלל בסוף פסקת "דרויסנדע לינקס"), וללחוץ על הכפתור "להוספה"
  • סיוע במציאת תמונות - במקרה שאין תמונות בערך הסקריפט מציע שימוש בכלי שנקרא FIST לחיפוש תמונות חופשיות מתאימות בוויקישיתוף ובוויקיפדיות בשפות אחרות, וכן תמונות חופשיות באתר פליקר.
  • טיפול בתמונות שימוש הוגן - אם הערך כבר מכיל תמונות, הסקריפט סורק את הגרסה השמורה של הערך ומוצא אם יש בה תמונות שמכילות את התבנית {{שימוש הוגן}}. אם יש כאלו, הסקריפט מודיע, ומציע קישור ל FIST כדי להחליף את תמונות השימוש ההוגן בתמונות חופשיות.

ויקינתונים

אם הערך מכיל תבניות אשר יכולות להשתמש במידע מוויקינתונים אך לא קיימות תוויות עבריות לנתונים, צ'קטי מציע את רשימת הישויות המתאימות מוויקינתונים ומאפשר להגדיר להן במהירות תווית בעברית. ההגדרה נעשית באמצעות לחיצה על שם הישות, הזנה של תווית בעברית ואישור. באמצעות הוספה של תרגומים לתוויות ניתן להרחיב את הפרטים המופיעים בערך הנערך כמו גם בערכים אחרים המזכירים את הישות.

בנוסף בערכים העוסקים במחברים (כאשר יש פרק "ספריו" או "ספריה" וכו') צ'קטי מאפשר לאתר את המחבר ב-VIAF, להוסיף את מזהה VIAF לוויקינתונים ובקרת זהויות לערך כך שקוראים יוכלו למשל לאתר בקלות רשימת יצירות.

קישורים

תיקון קישור לפירושונים.png

הכלי כולל כמה אפשרויות לשיפור הקישורים במכלול:

  • Disambig RTL.svg תיקון קישורים לפירושונים - בתחתית אזור ההתרעות מופיעה רשימת הקישורים לדפי פירושונים שנמצאים בערך. לחיצה על אחד מפריטי הרשימה (אם ישנם כאלו) מקפיצה חלונית עם המשפט המלא בו מופיע הקישור לדף הפירושונים, והאפשרויות להחלפה. ריחוף עם העכבר מעל אחד הכפתורים תציג ברמז צץ ("tooltip") את השורה המלאה של הקישור בדף הפירושונים, ולחיצה על הכפתור תחליף את הקישור לדף פירושונים בקישור מפורש, מבלי לשנות את הטקסט המוצג לקורא. דוגמה: במקרה שבתמונה, לחיצה על הכפתור "מארק" תהפוך את הקישור כך שיפנה למרק גרמני.
  • קישורים עודפים - צ'קטי מזהה קישורים סמוכים המפנים לאותו ערך ומציע להשאיר רק את האזכור הראשון של מושג.
  • קישורים עירומים - קישורים עירומים הם קישורים שבאים עירומים ממידע ביבליוגרפי (שם הכותב, שם האתר, תאריך הפרסום, כותרת הכתבה וכו'). צ'קטי מזהה חלק מהקישורים העירומים ומציע להחליפם בקישור עם מידע ביבליוגרפי. הוספת המידע הביבליוגרפי נעשית באופן דומה לעורך החזותי (citoid)
  • פסקת דרויסנדע לינקס - על מנת לשמור על ארגון של פסקת הקישורים החיצוניים, רצוי לבחור מספר קצר של קישורים עיקריים שמרחיבים בנושא. צ'קטי מתריע על בעיות של מספר רב של דרויסנדע לינקס או חוסר גיוון בדרויסנדע לינקס.

התאמה אישית

ניתן להגדיר קיצור מקלדת לכפתור הבדיקה באמצעות הגדרת checkToolKey בדף הסגנון האישי.

לדוגמה

checkToolKey ='t'

alt+shift+t יהיה קיצור המקלדת בדפדפנים הנפוצים. (התמיכה בקיצורי מקלדת עשויה להשתנות בין דפדפנים ומערכות הפעלה - ניתן לסמן עם העכבר את הכפתור כדי לקבל טיפ לשילוב המקשים המדויק בדפדפן שבשימוש)

את כיתוב הכפתור ניתן לשנות מ"בדיקה" לשם הרצוי באמצעות הגדרת checkToolName בדף הסגנון האישי.

לדוגמה

checkToolName="סקריפט בדיקה"

תקלות והצעות לשינויים

בדף השיחה של המקור של צ'קטי ניתן למצוא תקלות שטופלו והצעות לשינויים. הצעות לתיקוני לשון או שגיאות כתיב יש להעלות בשיחת המכלול:בדיקה אוטומטית או המכלול:בוט/בוט החלפות/אולם דיונים.