המכלול:אויסשפארן פאליסי
המכלול הוא אמנם אנציקלופדיה שיתופית, אולם לעיתים נוצר צורך לחסום יכולת עריכה של משתמשים מסוימים כדי שלא לאפשר להם להזיק לקוראי המכלול. חסימה היא צעד הגנתי, שרק מפעילי מערכת יכולים לבצע. דף זה מפרט את מדיניות החסימה.
החסימות מתחלקות לשתי קטגוריות, "רגילה" ו"מיוחדת", לפי הקריטריונים ששימשו לחסימה. ההבדל בין הקטגוריות הוא בנוהל של הפעלת החסימה.
חסימה "רגילה"
חסימה רגילה היא חסימה העונה על הקריטריונים הבאים:
- החסימה נמשכת לכל היותר שלושה ימים, ובמקרה של משתמש ותיק (להלן), 24 שעות.
- נגרמת כתוצאה מאחד או יותר מהמקרים הבאים:
- השחתה ברורה של ערך במכלול או הצהרה על כוונה עתידית לבצע פעולה כזו.
- הפרה מתמשכת (גם לאחר אזהרה) של כללי 'מה המכלול איננו'.
- הפרת זכויות יוצרים גם לאחר אזהרה.
- הפרה מתמשכת (וגם לאחר אזהרה) של נקודת המבט הנייטרלית של המכלול (יש לשים לב שכללים אלו אינם חלים על דפי שיחה ותקצירי עריכה).
- הפרת הכללים למלחמת עריכה.
- הפרה חמורה של אויפפירונג צווישן די מכלולאים (כגון: קללות, נאצות וכולי).
- שימוש בשם משתמש מעליב, מטריד או פוגע[1] (לאחר התעלמות מבקשה לשינוי שם משתמש).
- יצירת ערך שהוחלט למחקו בעבר בהצבעת מחיקה גם לאחר אזהרה.
- התחזות ברורה לרעדאקטאר במכלול אחר או לאישיות ציבורית.
- שימוש במכלול על מנת להפר את החוק.
- החסימה היא של רעדאקטאר במכלול (מבחינה טכנית חסימה של מפעילי מערכת בעייתית יותר בשל יכולתם להסיר את החסימה בעצמם, אלא אם קודם לכן בוטלו הרשאות המפעיל).
- מפעיל המערכת החוסם אינו נמצא בוויכוח ענייני עם המשתמשים על תוכן הערך. אם ניתן להסתפק בהגנה זמנית על ערך אחד כדי לפתור את הבעיה, יש להעדיף דרך זו על חסימת המשתמש. הגבלות אלה לא יחולו כאשר המפעיל מזהה התנהגות טרולית.
בכל המקרים הנ"ל רשאים מפעילי מערכת לחסום משתמשים לאחר אזהרה.
במקרה של משתמשים העוסקים בהשחתה ברורה ומכוונת של דפים, ניתן, לפי שיקול הדעת, לחסום אותם אף ללא אזהרה, תוך ציון סיבה זו בהודעת החסימה.
אם המשחיתים הם משתמשים שמעולם לא תרמו, והחלו להשחית מיד לאחר הרשמתם או תרמו מעט ולאחר מכן החלו להשחית, ניתן לחרוג אף ממגבלת הזמן של חסימה רגילה, ולחסום אותם ליותר משלושה ימים. אפשרות זו שימושית בעיקר במקרה של משחיתים חוזרים.
בנוסף, רשאים מפעילי המערכת לחסום את עצמם, או משתמשים שביקשו בפירוש להיחסם. במקרה זה יש לבטל את החסימה האוטומטית, כדי לא לפגוע במשתמשים אחרים הפועלים מאותה כתובת IP.
חסימה "מיוחדת"
כל החסימות שאינן רגילות נחשבות כמיוחדות. חסימה מסוג כזה נועדה למקרים יותר חמורים, ולכן הנוהל הוא מעט יותר ארוך:
- אזהרת המשתמש.
- פנייה למפעיל מערכת נוסף שיבדוק את הבקשה.
- אם המפעיל הנוסף מסכים, ניתן יהיה לחסום את המשתמש (אם מקור הבקשה בוויכוח בין המפעיל המבקש והמשתמש, על המפעיל השני לחסום את המשתמש).
- במקרה של חריגה מהזמן האמור לגבי חסימה רגילה יש לציין זאת בדף השיחה של המשתמש החסום.
חסימה מטעמים רוחניים
- שם משתמש שמהווה בעיה רוחנית[2] ייחסם לאלתר ולצמיתות, ללא אזהרה מוקדמת. החסימה במקרה זה תכלול את כל סוגי החסימות, כולל עריכת דף השיחה האישי ושליחת דואר אלקטרוני וכדומה.
- רעדאקטאר שניכר מאופי עריכותיו ו/או מאופי שם המשתמש שבחר, שמטרתו היא להשמיע במכוון דברי ניבול פה, אפיקורסות או דברי נאצה כנגד התורה ושומריה, ייחסם לאלתר לצמיתות ללא אזהרה מקדימה. החסימה במקרה זה תכלול את כל סוגי החסימות, כולל עריכת דף השיחה האישי ושליחת דואר אלקטרוני וכדומה.
- משתמש שנרשם בשבת או ביום טוב, חשבונו ייחסם ועריכותיו ישוחזרו ללא אזהרה מראש (ללא חסימת כתובת IP ושליחת דואר אלקטרוני)[3].
- משתמש שערך בשבת או ביום טוב לאחר שהוזהר על כך ייחסם כנ"ל.
חסימה ארוכה של משתמש ותיק
משתמש ותיק (משתמש בעל ותק של שלושה חודשים לפחות, שערך 1,000 עריכות או יותר, ומעולם לא הוכרז כ"טרול") לא ייחסם לתקופה העולה על 24 שעות ללא התייעצות עם ביורוקרט.
ניתן לחסום משתמש ותיק מעריכה של מרחב מסוים או מספר מרחבים לתקופה העולה על 24 שעות לאחר התייעצות עם ביורוקרט ("חסימה חלקית"). במסגרת ההתייעצות עם הביורוקרט ניתן לקבוע גם את קצב העריכות המותר. כך, למשל, ניתן לחסום משתמש מעריכת דפי שיחה למשך שלושה ימים, כאשר ניתנת לו האפשרות לבצע עריכה אחת במרחב שיחה כל שעתיים בתקופת חסימתו. בכל מקרה, לא ייחסם משתמש מדף שיחתו אלא אם השתמש בו לרעה.
במקרה של חסימה ארוכה (חסימה לתקופה של יותר משבועיים) של משתמש ותיק, תיתכן הצבעה לצורך קציבת משך החסימה.
- לאחר הפעלת חסימה ארוכה נגד משתמש ותיק, יכול לתבוע כל משתמש (שאינו חסום) עריכת הצבעה בעניינו.
- המשתמש שנחסם יישאר חסום במהלך ההצבעה.
- ההצבעה תיערך בדף המכלול:בירורים.
- ההצבעה תימשך שלושה ימים מרגע שנפתחה.
- מי שפתח בהצבעה יסביר באופן תמציתי והוגן מדוע הוחלט על החסימה, ויצרף קישורים מתאימים לעילת החסימה ולדיונים שכבר נערכו.
- בהצבעה ניתן יהיה להציע זמני חסימה שונים (החל ב"שחרור מיידי" וכלה ב"חסימה לצמיתות").
- זכות הצבעה נתונה למי שמחזיק ביכולת חסימה. הדיון פתוח לכל משתמש רשום.
- משתמש יהיה רשאי להגיב בדף המכלול:בירורים בעניינו על אף היותו חסום כל עוד הוא איננו עובר על כללי ההתנהגות.
- זמן החסימה ייקבע לפי החציון של דעות המצביעים. אם לא היו מצביעים, תישאר החסימה המקורית על כנה.
- זמן החסימה יחושב מאירוע החסימה המקורי.
הערה טכנית לגבי חישוב החציון: במקרה של מספר מצביעים זוגי, הזמן יחושב כממוצע של שתי ההצעות האמצעיות. במקרה של חישוב ממוצע בין חסימה לזמן קצוב וחסימה לצמיתות, תיראה חסימה לצמיתות כאילו היא חסימה לשלוש שנים, או לזמן הקצוב בהצעה השנייה, הזמן הארוך מבין השניים.
חסימת בובת קש של משתמש חסום
חשבון משתמש שזוהה כבובת קש של משתמש חסום, המשמשת אותו לצורך הפרת תנאי החסימה, וממילא נוצרה תוך הפרה של תנאי החסימה, רשאי כל מפעיל מערכת לחסמו ללא הגבלת זמן. להרחבה בנושא זה, ראו: המכלול:התמודדות עם טרולים.
חסימה אוטומטית
משתמש רשום שנחסם, ואחר כך מנסה לבצע עריכה, כתובת ה-IP שלו אוטומטית נחסמת ל-24 שעות, אלא אם כן זמן החסימה של המשתמש אמור להסתיים לפני כן. חסימות אלו לא נרשמות ביומן החסימות, אך הן רשומות ברשימת משתמשים חסומים בצורה הבאה:
לאחר שכתובת ה-IP נחסמה, ניתן לשחרר אותה ללא קשר למשתמש שבעקבותיו נחסמה הכתובת, או שאפשר לשחרר את המשתמש בלי לשחרר את הכתובת.
הערה לגבי חסימת כתובת IP
חסימת כתובת IP לזמן ממושך אינה רצויה שכן היא עלולה למנוע ממשתמשים אחרים, שאינם קשורים למשתמשים החסומים, לבצע פעולות עריכה במכלול. לפיכך רצוי שחסימה כזו לא תימשך יותר מ-24 שעות. במקרים בהם ההשחתה מתבצעת ממחשב של מוסד לימודי, דוגמת אוניברסיטה, מוטב לחסום לשעה או לשעתיים בלבד, שכן מחשבים אלו משותפים.
עם זאת, יש כתובות IP שיש להגיב על השחתה מהן בחסימה לזמן לא מוגבל. אלו כתובות אנונימיות שאינן מזוהות עם ספק אינטרנט או עם חברה. למעשה, מדיניות המכלול היא להשתדל לחסום כתובות כאלו מראש, אף אם לא בוצעו מהן השחתות. [1]. כלי שמאפשר לבחון האם כתובת IP היא מזוהה או לא נמצא כאן.
בירורים
משתמש הסבור שהחסימה אינו מוצדקת, יכול לערער עליה בדף המכלול:בירורים, בהתאם לכללים הרשומים בדף זה.
המשתמש החסום עצמו יכול לערוך את דף השיחה שלו, ולהבהיר את מעשיו, להתנצל, או לנמק מדוע ראוי לבטל את חסימתו. ניצול לרעה של יכולת זו עלול להביא להגנה על דף השיחה או אף להארכת החסימה.
ראו גם
הערות שוליים
- ↑ שם משתמש עם בעיה רוחנית ראה בפסקה חסימה מטעמים רוחניים.
- ↑ שם משתמש מעליב ראה בפסקה חסימה "רגילה".
- ↑ משום שאסור ליהנות ממעשה שבת