המכלול:שטומף

ווערסיע פון 18:56, 5 מערץ 2023 דורך צמא לדעת (שמועס | ביישטייערונגען) (החלפות ([[:קאטעגאריע, [[מוסטער:, קאַטעגאָריע:שטומף, [[פארטל:, [[הילף:, [[המכלול:בעטן ארטיקלען, [[המכלול:בלעטער-אויסשטעל אנווייזונגען, [[המכלול:פּרינציפּן און ריכטליניעס, [[המכלול:שטומף))

מוסטער:המכלול - קצרמרים שטומף איז א טערמין פאר א קורצען ארטיקל אין המכלול וואס אנטהאלט נישט גענוג אינפארמאציע איבער די נושא וואס עס באהאנדלט און דארף אסאך פארברייטערט ווערן. געווענליך וועט דער שטומף בלויז אַנטהאַלטן א ווערטערבוך דעפיניציע, אָדער עטליכע זאצן. דער ציל פון דער שטומף איז צו מאכן אנדערע מכלוליסטן זאלן צולייגן צו עס און עס רעדאַגירן.

לעיתים ערך אינו קצרמר, אך עדיין חסר בו מידע מהותי. למצב כזה משמשת התבנית {{להשלים}}.

מתי ליצור קצרמר?

אם מצאת ערך שלדעתך חסר במכלול (או הגעת לערך כזה באמצעות קישור מערך אחר), עדיף לא ליצור קצרמר. במקום זאת, ניתן להוסיף את נושא הערך לרשימת הערכים המבוקשים.

קצרמר כדאי ורצוי מלכתחילה רק במקרה אחד: אם במקום אחר ברשת ישנו מאמר אנציקלופדי אמין ואיכותי על הנושא הנידון, יש טעם בערך קצר שיכיל את תמציתו ויפנה אליו את הרוצה להעמיק בנושא זה.

בכל מקרה של עריכת קצרמר, יש לקחת בחשבון את השיקולים הבאים:

  • יתרונותיהם של קצרמרים:
    • קצרמר מהווה פיסת מידע ראשונית בנושא אשר נותנת הבנה בסיסית של משמעות המושג ומאפשרת גישה למקורות מידע נוספים, ערך מקביל בשפה אחרת או ערכים רלוונטיים אחרים. כך הקצרמר משרת את הקוראים, ובלעדיו אולי לא היו מודעים למידע זה או שהיו נאלצים לחפש את המידע בדרכים אחרות. קיומו של הקצרמר מאפשר לקוראים לבקש בדף השיחה שלו את המידע שחסר להם.
    • קצרמר מספק נקודת התחלה אשר מאפשרת לעורכים אחרים לקשר אליה ולהרחיב לערך מלא: להוסיף עוד פרטי מידע, עוד מקורות מידע מקוונים ולא מקוונים, בינוויקי שיאפשר לעורכים אחרים לתרגם מידע ממיזמים בשפות אחרות. ככל שנוסף יותר מידע וקישורים רלוונטיים, נוצר בסיס טוב יותר למי שיהיה מעוניין להרחיב את הערך, אשר לא היה אפשרי אם הערך היה נמחק במצבו הראשוני.
    • קצרמרים מקוטלגים ככאלו ולרוב גם מקוטלגים לפי תחומים שונים, מה שמאפשר למכלולאים שרוצים לתרום מזמנם ומן הידע שלהם, לעבור על רשימת הקצרמרים בקטגוריית הקצרמרים ולעבוד לפיה. מעת לעת קצרמרים נכללים במתקפות איכות או מיזמי עריכה אחרים.
  • חסרונותיהם של קצרמרים:
    • קוראים במכלול יצטערו כאשר יגיעו לקצרמר, שהרי חיפשו ערך אנציקלופדי.
    • בקצרמר חסר תוכן וחסר קישורים אין הרבה תועלת. במקרים רבים יוצרי קצרמרים לא מקשרים בין הערך וערכים אחרים (מהערך ואל הערך), לא מוסיפים קטגוריות ולא בינוויקי.
    • לעיתים קרובות כותב הקצרמר אינו בקיא בנושא הנידון, אחרת הוא יכול היה להרחיב עליו. התוצאה היא שגם בערך הקצר יכולות ליפול טעויות גסות.
    • קישור אדום מתוך ערכים מושך יותר תשומת לב מאשר קישור כחול, שאי אפשר לדעת מה תוכנו. כאשר אינכם יוצרים קצרמר, יותר אנשים ישימו לב שחסר מידע ויוסיפו אותו, בצורה מלאה ומפורטת. כאשר קיים קצרמר, התורמים עשויים לחשוב שערך אמיתי עומד מאחורי הקישור, כאשר לרוב אין שם אלא פסקה אחת.

איך ליצור קצרמר?

קצרמר טוב יכיל את המירב מבין הפרטים הבאים:

  • הגדרה מילונית - כמה משפטים המציגים את הנושא באופן כללי, רק כדי לתת מושג עליו. משפטים אלו יסייעו למעיין במכלול שיתקל בקצרמר, וגם למכלולאים שירצו לשקול אם ביכולתם להרחיב את הערך.
  • קישורים לאתרים חיצוניים - אלו יהוו מקור מידע חלופי למעיין עד להרחבת הקצרמר, וגם יסייעו בידי המכלולאים שיבואו להרחיב אותו.
  • קישורים לערכים אחרים - קישורים לערכים במכלול הרלוונטיים לנושא בו עוסק הקצרמר עשויים לסייע למעיין, שאולי ימצא שם את מבוקשו. לדוגמה, הערך משפט אושוויץ השני הוא קצרמר, לכן, יש בו קישור לערך השואה.
  • קישורים לערכים בשפות אחרות - קישורים לערכים מקבילים בשפות אחרות במכלול, ובפרט למכלול האנגלית, יקלו גם על מעיינים הדוברים את השפות הללו, וגם על המכלולאים, העשויים להשתמש בערכים המקבילים כבסיס לכתיבת הערך או אף לתרגם אותם במלואם.

הודעת קצרמר

בסוף כל קצרמר תבוא הודעה המבהירה למעיין שלא מדובר בערך אנציקלופדי ומפנה אותו לעמוד זה לשם הבהרה. הודעת קצרמר נראית כך:

  דער ארטיקל בנוגע תל אביב-יפו איז א שטומף. איר זענט געלאדנט עס צו פארברייטערן.


כדי ליצור את הודעת הקצרמר, יש להוסיף בסוף הקצרמר את הטקסט הבא: {{קצרמר}}. כפי שמוסבר במוסטער:קצרמר#אופן שימוש – מותר רק קצרמר ספציפי: {{קצרמר|סוג הקצרמר}} או {{קצרמר|סוג הקצרמר|סוג נוסף}}.

שימוש בקצרמר ספציפי מקל על מרחיבי הקצרמרים למצוא קצרמרים בנושאים מסוימים, ולכן ישנן תבניות קצרמרים ספציפיות לנושאים מסוימים, ותמיד יש להשתמש בהן. אופן השימוש בהן: {{קצרמר|סוג הקצרמר}} כאשר הפרמטר "סוג הקצרמר" יכיל את הנושא הספציפי בו עוסק הערך כמו אדריכלות, ספורט, מדע, רפואה וכו'.

שימו לב, כדי לא ליצור חלוקה גדולה מדי של נושאי קצרמרים, קיימת רשימה סגורה של סוגים ומומלץ לעבור עליה לפני השימוש בתבנית זו.

הערה: שימוש בקצרמר לא ספציפי יוצר שגיאה פרמטרית, והערך יופיע בקטגוריה "שגיאות פרמטריות בתבנית קצרמר".

מתי לא ליצור קצרמר

אין ליצור במרחב הערכים ערך שהוא "אולטרה-קצרמר", כלומר כזה המכיל מעט מאוד תוכן (מידע מילוני או שורות בודדות, ללא תבניות ומידע נוסף). ניתן ליצור את הערך בטיוטה, ולהרחיבו בה, ורק לאחר שמכיל מספיק תוכן להעבירו למרחב הערכים. כמו כן בתרגום ערכים מוויקיפדיות בשפות זרות, אם מדובר בנושא רחב המופיע כערך ארוך ומלא בערך המקורי שבשפה הזרה, ראוי לתרגם ממנו חלקים בסיסיים ולא רק חלק קטן כקצרמר.

רשימת הקצרמרים

אם ברצונכם להתחיל לעבוד על הרחבת הקצרמרים, אתם מוזמנים להיכנס לקטגוריית הקצרמרים. שימו לב שישנם קצרמרים גם בקטגוריות המשנה, בצורה הממוינת על פי נושאים. כך תוכלו לחפש קצרמרים בתחומי העניין שלכם.

זיהוי קישור לאולטרה-קצרמר

יש באפשרות המשתמשים להציג את הרוב המוחלט של הקישורים הפנימיים לדפי הפירושונים ואת הערכים האולטרה-קצרמרים בצבע שונה על מנת להקל על הזיהוי שלהם. לפרטים ראו המכלול:שטומף/צבעי קישור שונים.

הסרת תבנית:קצרמר

כל אחד יכול להסיר את תבנית הקצרמר מהערך אך רצוי להפעיל שיקול דעת, משום שמטרת התבנית היא הפניית תשומת הלב של עורכים אחרים לשיפור הערך.

בין השיקולים שכדאי לקחת בחשבון:

  • אפשר להסיר את התבנית אם הערך הורחב באופן ניכר מאז הצבת התבנית משום שלעיתים היא נשארת זמן רב בערך גם לאחר הרחבתו בידי משתמשים אחרים.
  • אפשר להשוות את היקף הערך לוויקיפדיות אחרות ובעיקר בהן הערך הוא ערך מומלץ, תוך בחינת אורכו והנושאים בהם הוא עוסק.
  • במידה ונדרשת השלמת נושא צר בערך (למשל פסקה אחת בלבד) ניתן להמיר את התבנית ב{{תבנית:להשלים}}.

ערך העוסק בתחום צר מאוד (למשל יישוב קטן שפעילותו קטנה או דמות מקראית שולית) אינו צריך להיות מסווג כקצרמר. יש לשקול איחוד קצרמרים שאינם ניתנים להרחבה, כגון מספר פסקאות קצרות בתחומים חופפים לתוך ערך ראשי אחד.

ראו גם